Apotekarska ustanova Smederevo

026/4622-066

Nosilaca albanske spomenice br. 5

Voće u kozmetici
Prirodne voćne maske uvek su nam na dohvat, jednostavne i jeftine, lake za spravljanje i nanošenje i, što je vrlo važno, delotvorne. One su uglavnom tonizirajuće, osvežavajućeg dejstva, pa se mogu upotrebljavati češće od ostalih-naravno, ako se prethodno utvrdi da prijaju koži.

Za negu kože lica najčešće su dovoljne namirnice koje svakodnevno koristimo, a posebno sitno iseckano voće i povrće, odnosno kašice. Takav tretman izuzetno je zahvalan leti, kada na pijacama možete naći bogatu ponudu raznog sezonskog voća i povrća. Zahvaljujući svojim sastojcima, voće čisti kožu, smirujući upale i nadražaje, stežući ili otvarajući pore, vlažeći ih omekšavajući kožu... Ipak, važno je znati da kozmetički tretmani voćem, uostalom kao i svi drugi, ne čine kožu jednom za svagda lepom i mladom, već moraju biti potpomognuti pravilnom ishranom, ili tzv. unutrašnjom kozmetikom. Postupak nanošenje voćnih maski isti je kao za sve druge: pre nanošenja lice treba da je potpuno očišćeno, da se maska ne stavlja na očne kapke i predeo oko očiju, isto tako ni na usne i mesta na vratu gde se nalazi štitna žlezda, da je telo u opuštenom, ležećem položaju, 20- tak do 30 minuta. Maska se skida mlakom vodom, blagim čajem od kamilice ili mineralnom vodom. Zbog eventualne alergije, stručnjaci savetuju da se maska p<p>redhodno isproba nanošenjem tankog sloja na unutrašnju stranu zgloba ruke, kao i da se izabere ona maska koja najviše odgovara tipu kože.

Peach

BRESKVA

Breskva je jedina od najblagotvornijih voćki koja koži daje baršunast izgled i čini je mekom. Bogata je ugljenim hidratima, a sadrži i kiseline koje smanjuju proširene pore na licu. Sok od breskve upotrebljava se kao losion, a pulpa ili sveža breskva kao maska. Breskva najbolje odgovara normalnoj koži kojoj nedostaje vlažnost. Može se upotrebiti i za masnu kožu sa dodatkom limunovog soka, a za suvu kožu kaši od breskve dodaje se bademovo ulje.


Maska za lice od breskve

Oljuštiti jednu zrelu breskvu, izgnječiti joj pulpu i masu naneti lice i vrat. Nakon 20 minuta isprati mlakom vodom. Maska od breskve deluje kao tonik za kožu, osigurava joj vlažnost i osvežava ten. Savetuje se osobama sa dehidriranom kožom.


Aple

JABUKA

Jabuka je vrlo ukusna i zdrava hrana i može naći na trpezi tokom cele godine. U kozmetici, jabuka je odličan tonik. Koristi se i kao voćna maska za lice. Izuzetno povoljno utiče na rast kose. Za kozmetičku primenu uvek se uzimaju nakisele jabuke, bolje je dejstvo, mada se mogu koristiti i sve one koje se nađu u kući. Istrugana jabuka, stavljena kao kaša ne lice začas će očistiti kožu, osvežiti je i dati joj prirodan sjaj. Kaša od kuvanih jabuka deluje povoljno na izuzetno osetljivu kožu: tu možete dodati dve kapi maslinovog ulja. Kod izrazito masne kože upotrebite obavezno kisele jabuke, kuvane ili pečene. Za suvu kožu upotrebite jabuku sa malo bademovog ulja. Upotrebite kuvanu ili pečenu jabuku. Sirova jabuka koristi se samo za normalnu kožu.


Za kožu koja se lako zacrveni pri promeni temperature, a to crvenilo postaje problem posebno u zimskim mesecima, treba koristiti masku od strugane jabuke, malo mleka i jednog žumanceta. Sve se izmeša i ova kaša drži na licu bar 15 minuta.


Maska za lice za masnu kožu

Oprati jednu kiselu jabuku srednje veličine. Staviti u rernu da se ispeče, pa ukloniti koru, izgnječiti viljuškom i napraviti kašu. U to staviti malu kašiku meda, pola kivija. Dobro izmešati. Dok je još topla, smesu naneti na lice, vrat i dekolte. Staviti preko plastičnu foliju. Ležati oko pola sata. Isprati mlakom vodom, a potom hladnom da bi se pore skupile.


Dve maske za suvu kožu

Prognječiti opran limun da pusti sok. Dodati pavlaku i pasiranu jabuku. Sve dobro izmešati i dodati med. Tako stedobili odlično sredstvo za negu lica. Upotreba: ova lekovita maska preporučuje se za lečenje suve kože i lica i tela. Pre upotrebe umijte se ili istuširajte, a onda držite masku oko 20 minuta. Posle toga opet se operitetoplom vodom i blagim sapunom. Dobro je da postupak ponovite jednom sedmično. Operite jednu slatku jabuku srednje veličine. Staviti u rernu da se ispeče, pa ukloniti koru, izgnječiti viljuškom i napravite kašu. Dodati pola kašikice meda, kašičicu pavlake i pola kašikice maslinovog ulja ili vitaminskih kapi AD. Dok je još topla, masku naneti na lice, vrat i dekolte, takođe preko stavite providnu foliju. Ležati oko pola sata. Isprati mlakom vodom.


Maska za kožu sa aknama

Ispeći jednu kiselu jabuku i pomešati je sa prethodno ispečenom i izgnječenom manjom glavicom crnog luka. U to dodati kašičicu meda i malo sode bikarbone. Najpre na lice staviti vlažnu gazu (da maska ne padne sa lica), staviti toplu masku, prekriti je providnom folijom. Na kraju staviti zagrejan peškir da bi maska ostala topla što duže. Najbolji efekti za ovu masku postižu se ako je ostavite da djeluje sat do dva. Uklonite je peškirom. Maska je izuzetno djelotvorna za smirenje akni ili raznih upala na koži. Možete je stavljati svako veče, dok se upala ne povuče.


Maska protiv bubuljica

Ako imate nečistu kožu i bubuljice, zgnječite pet do sedam zrna belog grožđa i pomešajte s kašikom zobenih pahuljica. Masu nanesite na lice i isperite mlakom vodom nakon 15 minuta.


Još nekoliko trikova za lepši ten

Za osveženje tena najbolji je svež sok od belog grožđa. Oljuštite 100 grama grožđa, umutite u blenderu ili sokovniku. Ovaj vitaminski tonik istovremeno čisti i učvršćuje kožu; obilno natopite kožu i nakon deset minuta isperite mlakom vodom. Ako su se pore na vašem licu vidno proširile ili ako vam koža deluje umorno, istrljajte lice sveže izgnječenim grožđem ili napravite sok kojim ćete natopiti tupfere i rasporediti ih po licu. U oba slučaja hranljivim sastojcima je potrebno 20 minuta da prodru u kožu, skupe pore i osveže ten. Umijte lice mlakom vodom posle ove kure.

Grape

GROŽĐE

Optimalan sastav hranjivih materija od proteina, mineralnih soli i vitamina do voćnih kiselina čini grožđe nezaobilaznim u pripravcima prirodne kozmetike. Uticaj grožđa na telo i kožu mnogo je veći ako istovremeno jedemo grožđe i nanosimo prirodne pripravke. Time je učinak udvostručen budući da aktivne materije iz grožđa deluju pročišćavajuće na organizam, podstiču probavu, pospešuju izlučivanje tečnosti i regulišu metabolizam vode. Priroda se, rekli bismo, potpuno "našla" u grožđu, koje nas i u ranu jesen svojim plodovima podseća na akumuliranu snagu leta, a nama jedino preostaje da tu snagu konzumiramo.


U kozmetici se ekstrakti grožđa nalaze u mleku za čišćenje, peeling sredstvima, anti-agging kremama i losionima, kremama za vlažnost, aktivnim i regenerativnim dnevnim i noćnim kremama, anti-celulitnim preparatima i u kremama za oko očiju. Kod anti-celulitnih preparata, pored ulja grožđanih koštica, koriste se i ekstrakti grožđa i vina u celini.


Maska za svaki ten

Da biste sami napravili hranljivu masku, potrebno vam je belo grožđe. Umutite jaje i dodajte tri kašike svežeg mleka, sok od pola limuna i sedam do deset dobro izgnječenih zrna. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak jednom nedeljno i primetićete da sitne bore oko očiju nestaju.


Maska za piling lica

Za uspešan peeling lica potrebno je pomešati nešto grožđanog mesa s pšeničnom krupicom ili s grubim bademovim brašnom i time nežno pilirati lice i vrat. Rezultat je mekana, dobro prokrvljena koža. Grožđano meso ili jednostavno prepolovljeno zrno bez koštice, naneto na lice, vrat ili dekolte, pomaže uz pomoć voćnih kiselina pri rešavanju krastica na koži, čisti kožu i čuva vlažnost. Osim toga, deluje antibakterijski i sužava pore na koži.


Maska za nežniju kožu

Da bi koža bila čista i nežna, bez obzira na tip, morate redovno da odstranjujete mrtve ćelije. Piling od grožđa čisti kožu i vraća joj sjaj. Izgnječite pet do sedam zrna i pomešajte sa kašikom mekinja. Smesu nanesite na vlažno lice kružnim pokretima, pa isperite mlakom vodom.