Apotekarska ustanova Smederevo

026/4622-066

Nosilaca albanske spomenice br. 5

Suplementi
Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i dr.)

Vrste dodataka ishrani:

Vitaminsko-mineralni

 -Pojedinačni vitamini
 -Smese vitamina
 -Pojedinačni minerali
 -Smese minerala
 -Vitaminsko-mineralne smese

Biljni dodaci

  -Biljne vrste propisane pravilnikom

Ostali dodaci

 -Omega 3 masne kiseline
 -Probiotici
 -Likopen
 -Koenzim Q10

Na bazi meda i propolisa

 -Med sa dodacima
 -Čisti alkoholni ili bezalkoholni propolis
 -Matični mleč
 -Cvetni prah-polen

Za sportiste

 -Na bazi proteina
 -Na bazi ugljenih hidrata
 -Aminokoseline
 -Kreatini
 -Glutamini
 -L-karnitin
 -Specijalni napitci

Omega -3 su dragocene masnoće i imaju vrlo povoljan učinak na zdravlje organizma. One štite krvne sudove i srce snižavajući holesterol.

Esencijalne masne kiseline su nezasićene masne kiseline, nazivaju se još i dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline (engleska skraćenica je LC PUFA). One su vrlo važne za održavanje zdravlja organizma. U organizmu se ne mogu sintetisati, naš ih organizam dobija kroz hranu ili dodatke ishranii. Postoje dve grupe PUFA kiseline : omega-6 i omega-3 kiseline (EPA, DHA kiseline). Optimalan odnos masnih kiselina za naš organizam je 1:3 ( jedan deo omega-3 i tri dela omega-6 kiselina). Interes za omega kiseline započeo je 50- tih godina prošlog veka. Otkriven je njihov povoljan učinak na atopijski dermatitis, povecan nivo kolesterola i artritis. Od tada se naucnici bave proučavanjem omega kiselina i njihovim mehanizmom delovanja. Danas su omege vrlo popularne kao dodatak prehrani, što je i opravdano zbog njihovog povoljnog djelovanja na zdravlje čovijeka. Stručnjaci preporučuju povećan unos omega masnih kiselina za sve populacije. Danas je vrlo popularno dodavanje omega masnih kiselina i u deciju hranu jer je dokazano povoljno delovanje omega masnih kiselina na zdravlje djece.
Prirodni izvori masnih kislina su: plava riba (skuša,sardina, tuna,losos, harniga), alge,plodovi mora i orašasti plodovi i semenke.

Uloga

Iako se omega-3 često smatraju prirodnim lekom za kardiovaskulane bolesti, oni imaju veću ulogu u snižavanju triglecirida u krvi. Osim za tu namenu omega kiseline se koristi i za jačanje imunološkog sistema, potrebne su za normalan rast i razvoj dece, imaju uticaj na mentalno zdravlje i raspoloženje, a sve se više ispituje njihova uloga u etiologiji malignih oboljenja. Velika klinička studija koja je imala za cilj da dokaze delovanje omega-3 masnih kiselina na sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, dokazala je da omega-3 , ako se uzima u prevenciji, znatno smanjuje smrtnost od infarkta srca. Nakon tog dokaza, omega-3 je uvrštena u smernice za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Preporučuje se njihovo uzimanje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, Nova istraživanja su dokazala da trudnice koje su u posljednjem tromesječju uzimale omega- 3 masne kiseline, da je smanjena učestalost upala disajnih puteva beba,. U trećem tromesečju oko 50 mg DHA dnevno se prenosi od majke do fetusa. DHA je visokokoncentrisana u mozgu pa je vrlo važno da trudnica uzima dodatno omega masne kiseline tokom trudnoće. Takođe je dokazano da kontinuirano uzimanje omega-3 kroz trudnoću , značajno smanjuje učestalost prevremenih porođaja. Stoga su danas u vitaminskim prepratima za trudnice i dojilje dodaju i omega 3 masne kiseline. Preporučena doza je 300 mg EPA i DHA. Osim ovih najvažnijih učinaka, uzimanje omega -3 masnih kiselina nalazi primenu i kod : visokog pritiska, oboljenja srca, dijabetesa, reumatiodnog artritisa, lupusa, osteoporoze, depresije, bipolarnog poremećaja, hiperaktivnosti, oboljenja kože, astme, menstrualnih bolova ,te raka kolona,dojke i prostate.

Preparati omega kiselina na tržištu

Danas na tržištu ima zaista veliki broj preparata koji su ili kao samostalni preparati ili su kao dodaci kao npr.sa vitaminima ( za trudnice, djecu). Preparati na tržištu proizvedeni su od standardiziranog ribljeg ulja . To je vrlo pogodno za izradu preparata za decu koja su osetljiva na mirise. U sirupe za decu dodaju se voćni ukusi kako bi bili prihvatljiviji za decu.

Interakcije

Zbog mogućih nezeljenih reakcija i interakcija sa lekovima, omega kiseline treba koristiti u propisanim količinama. Treba biti oprezan ako se uzima varfarin ili aspirin, jer velike količine omega kiselina mogu uticati na metabolizam ovih lekova. Kod ljudi koji uzimaju lekove za dijabetes (metformin, glipizid, insulin) ,
omega -3 masne kiseline moraju se uzimati s oprezom i u dogovoru sa lekarom ili farmaceutom.